top of page

איך בוחרים מנשא?

יש כל כך הרבה סוגי מנשאים בשוק, ולא פעם שואלים אותי איך אפשר לבחור מנשא ואיך יודעים באיזו תנוחה עדיף להשתמש. אז הכנתי הסבר שמבוסס על הניסיון שלי. מקווה שזה יהיה לכם לעזר. 

אישית, אני אוהבת את ההסבר שמנשא צריך לחקות את הידיים שלנו, כך שהדבר הראשון שאחפש במנשא זה שהתינוק יקבל את אותה תחושה שהיה מקבל על הידיים שלי. 
בנוסף, אני מקפידה לחפש מנשא שמספק תמיכה מלאה לגוף התינוק בהתאם להתפתחות הטבעית שלו.

 

אם נסתכל על תינוק  שרק נולד לדוגמא, נראה שכל גופו עדין אסוף ומכונס. הרגליים שלו עדין מקופלות לכיוון הבטן (קצת כמו צפרדע), הגב שלו עגול, הוא עדיין לא מחזיק לבד את הראש.

ולכן, כשאני מחפשת מנשא לתינוק שרק נולד יהיה לי חשוב למצוא מנשא שיאפשר לתינוק להישאר מכונס ויתמוך בו לאורך כל הגוף, סביב הטוסיק והרגליים ולאורך הגב עד לעורף והראש במידת הצורך. דברים נוספים שחשוב לי במנשא הם התמיכה בגוף ההורה (במידה ולהורה לא נוח וכואב הגב, הוא לא יעשה שימוש במנשא) ותמיד עדיף שתהיה האפשרות להניק במנשא.

 

מנשאים שיכולים להתאים לתינוק שרק נולד

 

מנשאי כריכות כמו בד ארוך-מנשארי/תינוכיס/מנשאלי וכו', לופי, לופיקס, יוקה, צמד,שרון דרור ועוד.

מנשאים סינים כמו סאפי מאי, טליה, ינקוט ועוד

מנשאים אלכסוניים כמו ערסלי, סאפי טבעות ועוד

מנשאי בד ארוך ארוג כמו דידימוס, דולצ'ינו, הופדיץ ועוד

 

אז רגע, איזה תנוחות אפשר להשתמש עם תינוקות שרק נולדו?

 

תנוחת בטן לבטן רגלי צפרדע.

תנוחה קלה לשימוש, סימטרית כך שהיא פחות מכבידה על גוף ההורה.
התנוחה מתאימה גם לתינוקות שפולטים המו או סובלים מריפלוקס.

 

איך זה נראה? שימו את התינוק על בית החזה שלכם.עכשיו תכסו את כל הגוף שלו בבד המנשא.

מהצד, זה צריך להיראות כאילו הוא שוכב על הבטן- רק שהוא שוכב על הבטן ש.

הגב נותר עגול, הרגליים מכונסות ונראות קצת כמו צפרדע, הברכיים גבוהות מגובה הטוסיק (אם מעבירים קו דימיוני רואים שהטוסיק קצת יותר נמוך מהברכיים).



 הנה הסבר מפורט 

 

  תנוחת ערסול
 התנוחה מאפשרת מנוחה מאוד עמוקה לגוף התינוק (דמיינו שמישהו מערסל אתכם. כל הגוף יכול להיות רפוי). חשוב להקפיד להחליף צדדים (פעם מערסלים לצד ימין ופעם לצד שמאל)
שימו לב לכללי בטיחות בתנוחה זו. יש לשים לב שהראש לא נופל על בית החזה ויש מעבר של אצבע בין הסנטר לבית החזה, שהפנים פונות כלפי מעלה, שהידיים מכונסות פנימה.
בגלל שבתנוחה זו התינוק נמצא נמוך יותר ורחוק יותר מהגב שלנו, התנוחה קצת יותר מעמיסה על גוף ההורה ולכן יש להקפיד לשים לב לתחושות הגב שלנו ולגוון במידת הצורך.

 

חשוב לציין לגבי תנוחת ערסול- זו תנוחה שהיא קצת שנויה במחלקות. יש שיגידו שזו תנוחה מעולה וחשובה, ובמקרים של תינוקות שמתקשים להתערסל צריך לראות איך אפשר לעזור להם כי דווקא הם הכי זקוקים לתנוחה זו (גישת ליווי התפתחותי, צעד ראשון ועוד). מנגד, יש החושבים שזו תנוחה המתאימה רק לזמני הנקה ושעדיף באופן קבוע להיות בתנוחת בטן לבטן.


הנה הסבר מפורט
 

אז איך בוחרים? מנסים, מודדים ורואים מה מתאים לכם.

 

בסביבות גיל 3 חודשים (יש תינוקות שלפי ויש תינוקות שאחרי) אנחנו נראה שהתינוק שלנו פתאום "נפתח לעולם", הרגליים נפתחות, הידיים מושטות ואנחנו נרגיש שהוא רוצה יותר לראות, ולכן נתאים את התנוחות אליו.

 

בטן לבטן רגליים בחוץ
ברגע שהתינוק נפתח באופן טבעי והוא רוצה להפעיל את הרגליים שלו (תהליך התפתחותי רצוי ומבורך), תנוחת בטן לבטן רגלי צפרדע כבר לא תתאים ואנחנו נאפשר לו להוציא את הרגליים. תנוחה זו מתאימה גם לתינוקות שרק נולדו. 

דברים שיש לשים לב אליהם-

המנשא מספק תמיכה לאורך כל בסיס גוף התינוק. תמיכה מברך עד ברך (מהברך לאורך הירך, מפרק ירך, מפשעה,פרק ירך, ירך עד הברך השנייה) כשהברך חופשייה לתנועה. במידה והבד עובר את הברך אני ממליצה לחכות עוד קצת עד שהתינוק שלנו יגדל יותר (קורה לפעמים כשעוברים למנשא ילקוט, שהמנשא עדין גדול עבור התינוק הפרטי שלנו). הבד פרוס לאורך כל גב התינוק ומספק תמיכה. הברכיים בגובה הטוסיק או קצת מעליו.


הסבר מפורט

 

מנשאים שיכולים להתאים

מנשאי כריכות כמו מנשא בד ארוך-מנשארי/תינוכיס/מנשאלי וכו', לופי, לופיקס, יוקה, צמד,שרון דרור ועוד. 

מנשאים סינים כמו טליה, סאפי מאי ועוד

מנשאי טבעות אלכסוניים כמו ערסלי, סאפי טבעות ועוד

מנשאי בד ארוך ארוג כמו דידימוס,דולצ'ינו,הופדיץ ועוד

ומנשאי ילקוט כמו יאמו, סאפי ילקוט, ארגו ועוד. יש לשים לב שמנשאי ילקוט לרוב יתאימו לא לפני גיל 4 חודשים. 


נשיאה על הגב

יש לא מעט מנשאים שניתן לשאת בהם על הגב. היתרון העיקרי בנשיאה על הגב היא הנוחות שלנו כהורים, נשיאת משקל התינוק על הגב תהיה לנו נוחה ובריאה בהרבה. 

מנשאים שיכולים להתאים

מנשאים סינים כמו טליה, סאפי מאי ועוד,
מנשאי בד ארוך לסוגיהם

מנשאי ילקוט כמו יאמו, סאפי ילקוט, ארגו ועוד. 

הסבר מפורט

 

ומה לגבי תנוחת פנים החוצה?

 

אני יודעת שתינוקות נורא אוהבים להיות עם הפנים החוצה. זה בדיוק היתרון העיקרי של התנוחה הזו. אבל יש גם כמה חסרונות שלא כולם מכירים ואותם אני אפרט עכשיו (אני מתייחסת כאן לתנוחה בה התינוק עם הפנים החוצה והרגליים משתלשלות למטה.!)

 

תמיכה פיזית לתינוק ולהורה

כששמים תינוק עם הפנים החוצה, תמיד כל משקל הגוף שלו יהיה מרוכז באזור המפשעה (לא ניתן לפרוש את הבד לאורך כל הירך כמו שעושים בבטן לבטן). יותר עומס על המפשעה=יותר עומס על עמוד השדרה.

אם ניזכר רגע שדברים הראשונים שאני רוצה שמנשא יעשה- אני רוצה שהוא ידמה את הידיים שלי. מעולם לא ראיתי הורה שמחזיק את התינוק שלו על הידיים בצורה כזו, מהמפשעה עם הפנים החוצה.

כששמים תינוק עם הפנים החוצה, הגב שלו לא יכול לקבל תמיכה מהגוף שלנו (דמיינו שאתם מחזיקים צב כנגד הגוף שלכן, בגלל הגב העגול שלו- פשוט לא ניתן לספק תמיכה מלאה), וכך יש עומס נוסף על גוף התינוק.

כששמים תינוק עם הפנים החוצה, לרוב תהיה לתינוק נטייה קדימה (בגלל שהוא לא יכול להישען אחורנית עלינו). כשתינוק מושך קדימה זה מכביד על הגוף שלי כאמא שמשתמשת במנשא (ככל שהתינוק צמוד יותר אלי, יותר קל לי, ככל שהתינוק רחוק ממני, מרכז הכובד שלי משתנה, זה מושך לי את הגב קדימה ובסופו של דבר עלול ליצור לי עומס בגב וכאבי גב).

קושי בויסות גירויים*

כששמים תינוק עם הפנים החוצה, הוא נהנה ממגוון עצום של גירויים. השאלה היא, עד כמה התינוק שלנו מסוגל להתמודד עם כל הגירויים האלו? האם הוא יכול לשים ידיים על העיניים ולהגיד כשמשהו מפחיד אותו? מה הדרך שלו לווסת את כל מה שקורה סביבו?

*

מבחינה התפתחותית-פיזי

אם ניזכר בשלבים שתינוק עובר התפתחותית, נראה שלפני שתינוק לומד לזחול הוא לומד לדחוף את עצמו עם הידיים. לדעתי, לשים תינוק בתנוחת בטן לבטן היא מקבילה לשים תינוק על הבטן. בשביל לראות הוא חייב להתאמץ, הוא דוחף את עצמו, הוא לומד להפעיל את הגוף. כששמים תינוק עם הפנים החוצה, זה די כמו לשים את התינוק על הגב, הוא רואה הכל ואין לו תמריץ לחזק את הגוף ולהפעיל את הגוף בשביל לראות דברים. אז כמו שממליצים לשים תינוק כמה שיותר על הבטן, כך גם במנשא, אני ממליצה לשים תינוק כמה שיותר על הבטן, על מנת שיתחזק וילמד להפעיל את גופו.

 

 

 

מבחינה התפתחותית-רגשית*

תינוקות לומדים על החיים מתוך צפייה בנו, ההורים. הם מסתכלים עלינו לראות איך אנחנו מגיבים על מצבים שונים. הם זקוקים לקשר עין איתנו, הם צריכים שנדבר איתם. לכן, בדיוק כמו שבעגלה עדיף להישאר כמה שיותר כשהתינוק עם הפנים אלינו, כך גם במנשא.

כשתינוק עם הפנים החוצה, אין לו אינטראקציה איתנו. הוא לא רואה את התגובה שלנו לדברים, אנחנו מדברים איתו פחות. אני זוכרת שקראתי פעם מחקר (לצערי, לא מצאתי אותו כרגע) שתינוקות שהיו בעגלה עם הפנים לכיוון ההורים היו רגועים יותר ונהנו מאינטראקציה גדולה יותר עם ההורה, מאשר תינוקות עם הפנים החוצה.

כשתינוק עם הפנים אלינו, קל לנו לדבר איתו, לנשק אותו, לצחוק איתו, הוא רואה אותנו ושואב מכך ביטחון. תינוק עם הפנים החוצה עלול להפסיק את הדברים האלו.

כשהוא עם הפנים אלינו, קל לנו לראות מתי קשה לו ולהיענות לו מיידית. כשתינוק עם הפנים החוצה לא פעם נפספס את סימני מצוקה שלו ונגיע למצב של תינוק בוכה.

 

אז מה היתרון בפנים החוצה? זה כיף לתינוקות.

אם אתם מרגישים שהתינוק שלכם ממש רוצה להיות עם הפנים החוצה, אפשר לנסות תנוחות אחרות (כמו נשיאה על הצד לדוגמא) שגם תאפשר לו לראות יותר אבל תמשיך לספק לו תמיכה מצוינת לגוף קרבה וחיבוק להורה.

במידה והחלטתם שהיתרון של התנוחה, עולה על החסרונות שלה, אני ממליצה לחכות לפחות עד גיל זחילה, להקפיד על אינטראקציה עם התינוק ולהיות מאוד מאוד מאוד מאוד קשובים לצרכים שלו.

מי שרוצה לקרוא עוד על הנושא מוזמנת להיכנס למאמר של ענת סימון שמתייחסת לעוד כמה נקודות חשובות

http://www.minsa.co.il/problems-w-face-out

 

והסוגיה האחרונה והבוערת- מנשאי תליה מערביים (בייבי ביורן ודומיו).

זה לא סוד שאני באופן אישי לא ממליצה על המנשאים האלו, אבל בואו נעשה סדר.

מכל המנשאים המערביים, הבייבי ביורן הוא הטוב מסוגו. הוא נחשב להכי נוח להורה ולתינוק.

א-ב-ל יש לו כמה חסרונות שלא תמיד מדברים עליהם והנה אני מפרטת.

 

תמיכה מהמפשעה

במנשאי תלייה מערביים, התמיכה לתינוק היא מהמפשעה בלבד, כל שכל כובד משקל התינוק נופל רק על המפשעה. התמיכה הצרה הזו מגבירה את העומס על עמוד השדרה ולכן אני תמיד ממליצה לחפש מנשא שמספק תמיכה רחבה לגוף התינוק.

תמיכה בגב במנשאי תלייה מערביים, גב המנשא אומנם עשוי מחומר רך (ספוג/בד וכו'), אך אינו ניתן להתאמה לגוף התינוק הספציפי שלנו. לא ניתן למתוח או להדק את גב המנשא לגב התינוק.

כך יצא לי לראות הורים שמילאו את המנשא בחיתולי טטרה כדי לתמוך יותר בגוף התינוק, לחלופין, בגלל שתינוקות עדין לא מסוגלים להחזיק את הגב שלהם לבד, יוצא שגב התינוק פשוט "קורס" פנימה. לכן אני מעדיפה לחפש מנשא שמספק תמיכה צמודה לאורך גב התינוק שלכם- לכל תינוק גב שונה, גודל שונה ותמיד אעדיף מנשאים שיתאימו את עצמם לתינוק ולא להיפך.

תמיכה ברגליים

במנשאי תלייה מערביים הרגליים משתלשלות למטה. אישית, אני מעדיפה מנשא שמספק תמיכה לכל גוף התינוק (גם לרגליים). אני מעדיפה שמנשא תומך בשלב ההתפתחותי של התינוק (תינוק שרק נולד גופו עדין מכונס ואסוף, הרגליים שלו לא משתלשלות למטה באופן טבעי).

אז אלו הסיבות העיקריות שאני מעדיפה מנשאים אחרים על פני מנשאים מערביים בסגנון הבייבי ביורן.

מי שרוצה לקרוא עוד יכולה לקרוא את גם תרגום המאמר "מנשאים ולחץ על עמוד השדרה"

http://www.minsa.co.il/spinal-stress

 

לסיכום, כמו כל החלטה שלנו כאימהות, אנחנו היחידות שיודעות מה הכי נכון והכי מתאים לנו.

החלטתי לכתוב כאן את הדברים כדי להסביר קצת יותר לעומק סוגיות שהרבה הורים בכלל לא יודעים.  בסופו של דבר, אני ממליצה לכל אחת, לראות מה נכון לה, מה נוח לה, לשקול את היתרונות מול החסרונות ולקבל את ההחלטה שטובה עבורה ועבור התינוק הפרטי שלה. כמו תמיד, אני ממליצה למדוד מנשא לפני שקונים, ותמיד אתן מוזמנות להתייעץ איתי בכל שאלה.

 

* לא כתבתי על נשיאה על הגב, נשיאת מותן ותנוחת לוטוס. אם מישהי רוצה שאפרט על התנוחות האלו, רק תבקשו

* מי שרוצה לקרוא עוד על בחירת מנשא לתינוק מוזמנת להיכנס למדריך לבחירת מנשא

http://www.minsa.co.il/choose-a-carrier

 

 

ועכשיו,  אחרי שקראתן הכל, ולמקרה שאתן שואלות את עצמכן מי אני בכלל ומאיפה יש לי כאלו תשובות אז הנה אני מספרת איך הפכתי ליועצת מנשאים.

אז מעשה שהיה כך היה... בהריון הראשון שלי ביררתי עם חברות מה המנשא הכי טוב. התשובה היתה חד משמעית "בייבי ביורן". התחלתי לקרוא עליו וביקשתי מאבא שלי (שבדיוק נסע לארה"ב), להביא לי את הדגם הכי חדש, את ה"סינרג'י" שבדיוק יצא.

בזמן שאבא שלי היה בחו"ל קיבלתי את המתנה הכי טובה ללידה. הגיעה אלי אישה העוסקת בליווי התפתחותי. היא לימדה אותי איך משתמשים במנשא בד ארוך.

מאז יש לי את החיים שלפני המנשא והחיים שאחרי המנשא.

מאז התינוקת שלי הפכה לרגועה.

מאז קל לי להרדים את התינוקת שלי

מאז קל לי להרגיע את התינוקת שלי

מאז, קל לבעלי להרגיע אותה...

בקיצור- התאהבתי.

עם הזמן, נהייה לי קצת פחות נוח לכרוך את עצמי במנשא בכל פעם שרציתי לצאת מהבית וככה הגעתי למנשא הנכון. עם הזמן המשכתי לחקור וללמוד עוד על מנשאים ולשמחתי ראיתי שאין למנשא הנכון נציגות בחיפה- והצלחתי להפוך לנקודה החיפאית.

חלק מההכשרה שלי נובע מהמון ניסיון אישי ושימוש אינטנסיבי במנשאים השונים (אני יודעת על הגוף שלי איך כל מנשא מרגיש, מה היתרונות והחסרונות), חלק נובע מקריאת מאמרים וחלק מהשתלמויות ומפגשים יזומים העוסקים בתכנים רלוונטים.

 

*** חשוב לציין- את כל הכתוב כאן אני כותבת על הניסיון והידע האישי שלי, חשוב שכל אחד ואחת יתאימו את המנשא שלהם לצרכיהם, נוחיותם, מצב הבריאות וכמובן נוחיות ובריאות התינוק. חשוב שתקפידו על בטיחות ושימוש נכון במנשאים. המסמך הזה מיועד לחברות מאמאזון בלבד***

 

רונית ויגודסקי

דולה ויועצת מנשאים

 

רונית ויגודסקי
דולה ומלווה נשים בגישת B.O.T באזור חיפה

 052-4550674
 vigodzkey.ronit@gmail.com
לתמוך במרחב שסביבך, בכוחות שבתוכך


כל הנאמר באתר מבוסס על ניסיוני, אין לראות בו המלצה רפואית כלשהי ובכל מקרה מומלץ לפנות לגורם רפואי מוסמך.
אין להעתיק את התכנים ללא רשותי. 

bottom of page